**Arithmetic Questions for SSC**

**প্রিয় পাঠক**,**আজকে পাটিগণিতের কিছু প্রশ্ন (Arithmetic Questions for SSC)শর্ট** **কাট নিয়ম সহ দেওয়া হলো।** **যা SSC,PSC পরীক্ষার উপযোগী।**

**পাটিগণিত**–**মিসলেনিয়াস প্রশ্ন -সেট –**2

**1)The daughter is 31 years younger to her mother. The son is 30 years younger to the father. The father is 34 years elder to the daughter. What is the difference in ages of parents?**

**A)2 years**

**B)3 years**

**C)4 years**

**D)5 years**

**2)The income of A, B and C are in the ratio of 3:7:4 and their expenses are in the ratio of 4:3:5. If A saves Rs 300 out of an income of Rs 2400, the savings of B and C are**

**A) Rs 4025, Rs 575**

**B) Rs 1575, Rs 2625**

**C) Rs 2750, Rs 1525**

**D) Rs 3725, Rs 1525**

**3)Drinks X containing 34 % water and Y containing 45 % water, are poured in the ratio of 5:6 in a glass. What is the percentage of water content in the glass?**

**A)35 %**

**B)38%**

**C)40%**

**D)42 %**

**4)A person bought some article at the rate of 5 per rupee and the same number at the rate of 4 Per rupee. He mixed both the types and sold at the rate of 9 for 2 rupees. In this business he suffered a loss of Rs 3. The total number of articles bought by him was –**

**A)1090**

**B)1080**

**C)540**

**D)545**

**5)A person gains 20 % profit when he sells a radio after giving a discount of Rs 25 on the marked Price. The cost price is Rs 250. What would be the profit percentage had he sold the radio at the marked price?**

**A)26.95 %**

**B)28.5 %**

**C)30 %**

**D)32.5 % **

**Read More:-**Unit Digit Math- How to do it in five seconds

**6)A person starting from X has covered 175 Km with a speed of 50 km/hr then with a reduced speed of 40 km/hr he travelled for 2 hours and reached the destination Y. At what time did he start if he reaches the destination 25 minutes before the proposed time of the meeting at 11** **a.m**

**A) 5:05 a.m**

**B) 5:25 am**

**C)5:35 am**

**D)6:20 am**

**7) Out of 105 students taking an examination for English and Mathematics, 80 students pass in English, 75 students pass in Mathematics and 10 students fail in both the subjects. How many students pass in only one subject**

**A)26**

**B)30**

**C)35**

**D)45**

**8)A book was sold at a discount of 10 % on the printed price and was purchased at a discount of 20 % on the printed price. If the profit in the complete deal was Rs 10, then the printed price of**

**the book was**

**A) Rs 80**

**B) Rs 90**

**C) Rs 100**

**D)Rs 150**

**9)On a test consisting of 250 questions, Ravi answered 40 % of the first 125 questions correctly. What is percent of the other 125 questions does she need to answer correctly for her grade on the entire exam to be 60 %**

**A)75**

**B)80**

**C)60**

**D)50**

**10)A man can row 6 km/hr in still water. It takes him twice time as long to row up as to row down the river. Find the rate of stream.**

**A)2 km/hr**

**B)3 km/hr**

**C)1 km/hr**

**D)1.5 km/hr**

**Read More:** Time and Distance Math-How to solve quickly

**>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> **

**Arithmetic Questions for SSC-Answers:**

**1.B)**

**Difference age of mother & daughter is= 31 years ……(i)**

**Difference age of father & son is = 30 years ….(ii)**

**Difference age father & daughter is= 34 years …..(iii)**

**From i & ii**

**Difference age of father & mother is = 3 years**

**So, Age of mother is =30-3=27 years**

**2.A)**

**Income of A = Rs 2400**

**So, Income of B = (2400*7)/3=Rs 5600**

**Similarly, income of C =Rs 3200**

**Expenditure of A= (2400-300) =Rs 2100**

**Expenditure of B = (2100 *3)/4=Rs 1575**

**Similarly, Expenditure of C= Rs 2625**

**Savings of B = Income of B –expenditure of B=Rs 4025**

**Savings of C =Rs 575**

**So, the answer is Rs 575**

**3.C)**

**Water in variety X = 34 %**

**Water in variety Y= 45 %**

**In both are mixed in ratio of 5 :6 then,**

**Water in the mixture = {(34*5) + (45*6)}/ (5+6) =440/11= 40 %**

**So, the answer is 40%**

**4.B) **

**Cost price 1*4=4(Rs) 5*4=20 (Number of article)**

**Cost price 1*5=5 (Rs) 4*5=20(Number of article)**

**C**.P** of 40 article = 9*9= 81**

**Selling price of 9 * 40 article = 2*40=80**

**Rs 1 loss on = on 360 articles**

**Rs 3 loss on = 360 * 3= 1080 article**

**So, the answer is 1080 article**

**5.C)**

**Let marked price = X**

**According to questions,**

**X-25= (250 *120)/100**

**X=325**

**Profit percent if sold at marked price**

**= {(325-250) *100}/250=30 %**

**So, the answer is 30%**

#### Read More :Important arithmetic set 1-You Need to know tricks

**6.A)**

**To cover 175 km with a speed of 50 km/hr he takes (175/50) = 3.5 hours**

**Total time taken = (3.5 +2) hours = 5.5 hours**

**Original time to reach =11.:00 -:25= 10:35 minutes**

**He started his travel to reach Y**

**=10 :35-5:30=5:05 a.m**

**So, the answer is 5:05 a.m**

**7.C)**

**Total student =105**

**Student failed in English= (105-80) =25**

**Student failed in Math= (105-75) =30**

** failed in both subject =10**

**Student failed in only one subject = (25+30)-2*10=35**

**So, the answer is 35**

**8.C)**

**(20-10) % = 10 %**

**10% = 10**

**100% = 100**

**So, Ans is 100**

**9.B)**

**Total questions = 250**

**Correctly answered from first 125 questions = (40 *125)/100= 50**

**Correctly answered should be = (60 * 250)/100= 150**

**So correct answers from other 125 questions = (150-50) = 100**

**So, Required percentage = (100 *100)/125= 80 %**

**10.A)**

**Man can row in still water = 6 Km/hr**

**Let rate of stream X km/hr**

**Distance to be travelled = D km**

**According to questions,**

**2D/(6+X) = D/(6-X)**

**So, X= 2 km/hr**

**>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> **