**Easy tricks for SSC Math**

**প্রিয় পাঠক, বিভিন্ন ধরনের প্রশ্ন কিভাবে নির্ণয় করা যেতে পারে তার কিছু গুরুত্বপূর্ণ ট্রিকস(**Easy tricks for SSC Math**)এখানে দেওয়া হলো।**

1)What sum will give Rs 244 as the difference between simple interest & compound interest at 10 % in 3/2 years compounded half yearly?

a)40000 b)36000 c)32000 d)28000

2)The average of 11 results is 50. if the average of the first six results is 49 & that of the last Six result is 49 & that of the last six is 52, the sixth result is

a)48 b)50 c)52 d) 56

3)A sells a suitcase to B at 10 % profit. B sells to C at 30 % profit. If C pays Rs 2860, then the price at which A bought it is

a) Rs 1000 b) Rs 1600 c) Rs 2000 d) Rs 2500

4)If each edge of a cube is increased by 50 %, the percentage increase in surface area is

a)125% b)50 % c) 100 % d) 75 %

5)The diameter of a circular wheel is 7m. How many revolutions will it make in travelling 22km?

a)100 b) 400 c) 500 d) 1000

6)How many tiles, each 4 decimeter square, will be required to cover the floor of a room 8 m long & 6 m broad?

a)200 b)260 c) 280 d)300

#### Read More: –Unit Digit Math- How to do it in five seconds

7)Two workers A & B working together completed a job in 5 days. If A worked twice as efficiently A’s he actually did & B worked 1/3 as efficiently as he actually did, the work would have been completed in 3 days. To complete the job alone, A would require

a)26/5 days b) 25/4 days c) 15/2 days d) 35/4 days

8)∠A, ∠B,∠C are three angles of a triangle . If ∠A-∠B =15°, ∠B-∠C=30°, then ∠A, ∠B, ∠C are

a)80°, 60°,40° b) 70°, 50°, 60° c)80°, 65°, 35° d)80°, 55°, 45°

9)Ram got twice as many marks in English as in Science. His total marks in English, Science & Maths are 180. If the ratio of his marks In English & Math is 2: 3, What are his marks in science?

a)30 b) 60 c) 72 d) 90

10) Gita buys a plot of land for Rs 96000. She sells 2/5 of it at a loss of 6%. She wants to make a profit of 10 % on the whole transactions by selling the remaining land. The gain percent on the remaining land is

a)20 b) 62/3 c)14 d)7

#### Read More: –Problems of the Parallelogram math-How to solve

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

**Easy tricks for SSC Math**–**Solution & Answers**

1.c) Apply Rule for 3 years

let the sum be P

Difference x100 x 100 x 100 = P x R^{2} x(300+R) ***** Take R= 5 (for half yearly)

**Alternative Way**

R=5 T=(3/2) x2=3

In 3 years SI =15 (5×3)

In 3 years CI = 15.7625

So, Diff of SI and CI=.7625

.7625=100

244=?

32000

2.c)

**Basic Method**

Sum of 11 results = 11 x 50 =550 sum of first six results=49 x 6= 294

Sum of last six result =52 x 6= 312

Required result = (294 +312) -550 = 56

**TRICKS**

For first six -6 {( 49-50)x6}

For last six +12 {(52-50)x6}

So, net + 6

So, required result

50 +(+ 6) = 56

3.c)

**Basic method**

Let the S.P for A be X

Then C.P for B will be (110X/100)

C.P for C = (110X/100) + (30/100)110X = 143X/100

According to question

143X/100 =2860

∴X=Rs 2000

**TRICKS**

Let the price at which A bought is X

2860 = X x (110/100) x (130/100)

∴X=Rs 2000

**Alternative way**

10+30+(10×30)/100=43%

143%=2860

100=?

2000

4)a)

**TRICKS**

50 + 50 + (50 *50)/100=125 %

5)

d) Distance = 22x1000m = 22000 m

Circumference of wheel = 2лr

Required revolutions = (22×1000)/2лr =1000

6.d) Area of 1 tile = 4×4 =16 square decimeter

Area of floor = 8×6 = 48 square mt.

Number of tiles = (8x6x100)/(4×4) =300

#### Read More:Area of Cube Cuboid Cylinder-How to do faster –

7.b)

According to question,

1/A + 1/B = 1/5 …..(i)

2/A + 1/3B=1/3 …..(ii)

On solving (i) & (ii) we get

A=6.25 i.e 25/4 days

8.c)

∠A-∠B =15°

∠B-∠C=30°

∠A + ∠B + ∠C= 180°

15° +∠B + ∠B + ∠B – 30° = 180°

So ∠B=65° ∠A=80° ∠C=35°

9.a)

Let marks in science be X & marks in math be Y

∴Marks in English= 2X

According to question

2X +X+Y =180

3X+Y=180 ……(i)

And,

2X/Y = 2/3

Y=3X ……(ii)

Putting the value of Y from (ii) in (i)

∴ 3X + 3X = 180

∴x= 30

10.b)

**Basic method**

Late sold = 2/5 part

Amount she received = (2/5) x96000= Rs 38400

Loss = 38400x (6/100) =Rs 2304

She has now = Rs 38400-Rs 2304 = Rs 36096

For 10 % profit she needs = 96000 x (110/100) = Rs 105600

But she actually has to learn = 105600-36096 = Rs 69504 (S.P)

Land cost remaining = (3/5) * 96000 = Rs 57600 (C.P)

Profit % = (11904/57600) *100 = 20.66 = 62/3

TRICKS

Let gain percent be =X

96000 x 10/100 x 100 = 96000 {(3/5)X – (2/5)6}

960000= 96000(3X/5 – 12/5)

10 =(3X-12)/5

3X=62

∴X=62/3

Alternative way

For 2/5 part at loss of 6%

He loss for 2 parts =(6×2) =12%

He wants to net gain for 5 parts =5 x 10=50%

So, 3 parts will sell by him= (50+12) =62%

Each part sold by him= 62/3 %

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>